ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

24.04.2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Students Blog
24.04.2020

1915, Τουρκία

Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 επιφανείς Αρμένιους, που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την πρώτη πράξη της γενοκτονίας των Αρμενίων, με την 24η Απριλίου να έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης από την αρμενική διασπορά. Το εν λόγω σχέδιο αποτέλεσε τον προάγγελο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς (όπως, άλλωστε, είχε πει ο ίδιος ο Χίτλερ το 1939: «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;»). 

Συνολικά, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν κατά την τριετία 1915-18, σε ένα συστηματικό σχέδιο, που εφαρμόστηκε με την ενθάρρυνση των Γερμανών (συμμάχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο), επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους. Μέχρι και σήμερα, η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ωστόσο το έχουν πράξει 26 χώρες, διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως και 48 από τις 50 πολιτείες της Αμερικής.

1918, Γαλλία

Η πρώτη σύγκρουση τεθωρακισμένων (τανκς) στην ιστορία λαμβάνει χώρα μια μέρα σαν σήμερα. Στο Βιγιέ-Μπρετονέ της Γαλλίας, αναμετρώνται τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.

1944, Ελλάδα

Οι Γερμανοί εκτελούν στους Πύργους Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, με τη μορφή αντιποίνων για την εκτέλεση δύο στρατιωτών τους από δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Άλλη μια απάνθρωπη πράξη των δυνάμεων κατοχής στη χώρα μας, που ουσιαστικά ξεκληρίζει ένα ολόκληρο χωριό.

2004, Κύπρος

Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε χωριστό δημοψήφισμα ενώπιον των δύο κοινοτήτων του νησιού, με τους Ελληνοκύπριους να το απορρίπτουν, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, που αποδεικνύονται απλώς και μόνο από κατεπείγον του δημοψηφίσματος, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση και υποβολή του σχεδίου, προκειμένου να γίνει δεσμευτικό. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% των Ελληνοκυπρίων, έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετη ήταν η απόφαση στα κατεχόμενα, όπου «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων και «όχι» το 35,01%.
 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in