ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19.04.2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Students Blog
19.04.2020

1824, Ελλάδα

Φεύγει από τη ζωή ο Λόρδος Βύρων σε ηλικία 36 ετών. Ο Βύρων, που καταμαγεύτηκε από τα ελληνικά τοπία και τα ίχνη του αρχαίου πολιτισμού (νιώθοντας ταυτόχρονα βαθύτατη αγανάκτηση για τον ακρωτηριασμό του Παρθενώνα από τον Έλγιν), κατόπιν επίσκεψής του στη χώρα μας το 1809, έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του υπέρ της ελληνικής επανάστασης. Άλλωστε, διαπνεόταν από φιλελεύθερα αισθήματα, στεκόμενος ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης και υπέρ της απελευθέρωσης των λαών. 

Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω ήταν η ένταξη του νεαρού ποιητή στο «Φιλελληνικό Κομιτάτο», ενός συλλόγου που στόχο είχε την ενίσχυση των Ελλήνων επαναστατών. Μάλιστα, αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα, στην οποία φέρνει τα εφόδια του Κομιτάτου, ενώ προσφέρει 4.000 λίρες στον Μαυροκορδάτο από την προσωπική του περιουσία για τη συντήρηση του στόλου. 

Τον Ιανουάριο του 1824, φτάνει στο Μεσολόγγι, όπου φροντίζει με δικά του έξοδα για την οργάνωση του στρατού και για την οχύρωση. Οι εργώδεις προσπάθειές του, ωστόσο, για την ενίσχυση του επαναστατικού αγώνα και τη συμφιλίωση των οπλαρχηγών, που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση μόλις τον προηγούμενο χρόνο, σε συνδυασμό με το κακό κλίμα, επιδείνωσαν την υγεία του.

Τελικά, αφήνει την τελευταία του πνοή την 19η Απριλίου 1824, Δευτέρα του Πάσχα, σκορπώντας πραγματική θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα του Σολωμού «Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον», το οποίο ξεκινά με αυτούς τους – πολύ δυνατούς, γεμάτους συναίσθημα – στίχους:

Λευθεριά, για λίγο πάψε
Νά χτυπάς με το σπαθί·
Τώρα σίμωσε καί κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί·

Οι Έλληνες μετά την απελεύθερωση απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στον Βύρωνα, αρχικά με άγαλμα στο Ζάππειο και στη συνέχεια, με την ονομασία σε συνοικισμό προσφύγων, που είναι πλέον ο Δήμος Βύρωνα.

1882, Ελλάδα

Η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, μπαίνει σε λειτουργία.

1961, Κούβα

Αποτυγχάνει το αμερικανικό σχέδιο ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο, η «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων». Η επιχείρηση 1.500 Κουβανών, που αντιμάχονταν το νέο καθεστώς και είχαν λάβει εκπαίδευση από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη από αέρος, την οποία ανέλαβαν οκτώ αμερικανικά βομβαρδιστικά, δεν πέτυχε τον στόχο της. Η εκτίμηση της CIA πως θα ξεσπούσε εξέγερση απέναντι στον Κάστρο ήταν εντελώς εσφαλμένη, με τους Κουβανούς να αντιστέκονται μαζικά και πολύ δυναμικά. Τελικά, η επιχείρηση απέτυχε μόλις στην τρίτη ημέρα, από τότε που το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. 118 εισβολείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 1.202 ήταν οι αιχμάλωτοι, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τον Κάστρο, με αντάλλαγμα τρόφιμα, αγροτικά εφόδια και φάρμακα.

1971, ΕΣΣΔ

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ», σημειώνοντας μία νίκη έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων για το Διάστημα.
 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in