ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
1913, Ελλάδα
Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α’, σκοτώνεται από τα πυρά του Αλέξανδρου Σχινά, λίγο πριν κλείσει 50 χρόνια στον θρόνο. Ένα πιθανό σενάριο, που δίνει εξήγηση στη δολοφονία, είναι πως επρόκειτο για ενέργεια σχεδιασμένη από τους Γερμανούς, προκειμένου το στέμμα να περιέλθει στο γερμανόφιλο διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο Γεώργιος Α’ ήταν ένας συνετός βασιλιάς, που δεν επιθυμούσε να αποστασιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό και τη νοοτροπία του, ενώ επί των ημερών του, η Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε σε έκταση και μπήκαν τα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, με κορυφαίο παράδειγμα τη θέσπιση της «αρχής της δεδηλωμένης».
1918, Η.Π.Α.
Γεννιέται το 1918 ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζέιμς Τόμπιν. Ο Αμερικανός έμεινε γνωστός για τον ομώνυμο φόρο (φόρος Τόμπιν ή Tobin Tax), που σκοπό είχε να περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος οικονομιών και νομισμάτων. Αμέσως μετά την κατάρρευση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς, ο Τόμπιν προτείνει το 1972 τη θέσπιση φόρου 0,1-0,5% επί των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που διακινούνται καθημερινά και εικονικά σε όλο τον πλανήτη. Αυτό θα αποθάρρυνε την κερδοσκοπία, σταθεροποιώντας τις διεθνείς αγορές, ενώ θα συγκεντρώνονταν ένα πολύ μεγάλο ποσό, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, ο φόρος Τόμπιν δεν έχει εφαρμοστεί, βρίσκοντας αντιστάσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Μεγάλη Βρετανία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν γένει, με τη νεοφιλελεύθερη λογική των Ρήγκαν και Θάτσερ να δίνει το στίγμα. Παρ’όλα αυτά, το 1981 θα λάβει το Νόμπελ Οικονομίας, για την ανάλυση των χρηματοοικονομικών αγορών και τις σχέσεις τους με τις αποφάσεις για τις δαπάνες, την απασχόληση, την παραγωγή και τις τιμές»
1959, Ελλάδα
Ο «χασάπης της Θεσσαλονίκης», ναζιστής Μαξ Μέρτεν, καταδικάζεται το 1959 σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. Η στήλη έχει αναφερθεί στην υπόθεση Μέρτεν και στον αρνητικό για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο με τον οποίο αυτή έκλεισε (link στο Σαν σήμερα της 5ης Νοεμβρίου 2018).
1962, Ελλάδα
Διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» το 1962, η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στα πλαίσια του Ανένδοτου αγώνα μετά τις εκλογές «βίας και νοθείας» που είχαν διεξαχθεί τον προηγούμενο χρόνο. Με κεντρικό ομιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου, θα ακουστεί για πρώτη φορά το «1-1-4», δηλαδή τον αριθμό του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος το 1952, που προβλέπει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων». Ακολούθησε διαδήλωση μετά τη συγκέντρωση και συγκρούσεις με την Αστυνομία.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab