ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

09.03.2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Student Blog EN
09.03.2019

1500, Πορτογαλία

Ξεκινά το ταξίδι του εξερευνητή Πέντρο Καμπράλ με 13 πλοία από τη Λισσαβώνα προς τις Ινδίες. Σε αυτό το ταξίδι θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.

1956, Κύπρος

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϋχέλλες, θεωρούμενος ως τρομοκράτης.

1959, ΗΠΑ

Διατίθεται για πρώτη φορά από την εταιρία παιχνιδιών Mattel η διασημότερη κούκλα, η Barbie. Οι πωλήσεις της έχουν φτάσει στα επίπεδα του 1 δισεκατομμυρίου, δημιουργώντας πλέον ένα δικό της πρότυπο ομορφιάς, το οποίο θεωρήθηκε εν πολλοίς υπεύθυνο για την έξαρση της ανορεξίας και του δραστικού περιορισμού στη διατροφή, προκειμένου τα κορίτσια να μοιάσουν στην αδύνατη Barbie. Η ιδέα για την κατασκευή της δόθηκε στην επιχειρηματία Ρουθ Χάντλερ (της οποίας ο σύζυγος ήταν ο συνιδρυτής της Mattel), όταν είδε την κόρη της Μπάρμπαρα να παίζει με χάρτινες κούκλες, δίνοντάς τους ρόλους ενήλικων γυναικών. Μέχρι τότε, όμως, μόνο μορφές νηπίων είχαν οι κούκλες της αγοράς, συνεπώς υπήρχε ένα κενό και μια ευκαιρία προς αξιοποίηση.

Η Barbie (χαϊδευτικό της κόρης της Χάντλερ, Μπάρμπαρα) αρχικά κυκλοφορεί φορώντας ολόσωμο μαγιό και σε δύο εκδοχές, μελαχρινή ή ξανθιά. Γρήγορα, αποτέλεσε τον πυρήνα για μια ολόκληρη βιομηχανία, που απέφερε τεράστια χρηματικά ποσά στη Mattel: ρούχα και αξεσουάρ για την κούκλα, κούκλες με φίλες και φίλους της Barbie, βιβλία, ταινίες και video games, όλα έχουν ως πρωταγωνίστρια την Barbie.

Το πλήρες όνομά της είναι Μπάρμπαρα Μίλισεντ Ρόμπερτς και είναι απόφοιτη Λυκείου. Έχει καταγωγή από το Ουισκόνσιν και μια χαλαρή σχέση με τον Κεν Κάρσον. Είναι πολύ ευκατάστατη, μια τυπική (λευκή) Αμερικανίδα της πλούσιας μεγαλοαστικής τάξης. Διαθέτει πάνω από 40 κατοικίδια, πολύ ακριβά αυτοκίνητα και έχει άδεια οδήγησης κάθε είδους οχήματος, μέχρι και διαστημοπλοίου. Διακηρυγμένος στόχος της Mattel είναι πως μια γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα. Στην αμερικανική αργκό, πάντως, στις μέρες μας, η λέξη Barbie δεν έχει θετική σημασία και συμβολίζει τη «ρηχή» γυναίκα.

Από τη δεκαετία του 1970, η κούκλα διεθνοποιείται και προσαρμόζεται στην εκάστοτε κουλτούρα. Έτσι, κάνει την εμφάνισή της η Μαύρη Barbie, η ισπανόφωνη Barbie, ενώ για τη συντηρητική σαουδαραβική κοινωνία, κυκλοφορεί η Φούλα, που είναι ντυμένη με μαντήλα και μπούρκα.

   

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in