ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

22.03.2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Student Blog EN
22.03.2019

1821, Ελλάδα

Ο επαναστατικός αναβρασμός στην Πελοπόννησο συνεχίζεται και μάλιστα αποφέρει τις πρώτες σημαντικές επιτυχίες. Πρώτα απ’ όλα, την πολιορκία της Καλαμάτας, η οποία και θα απελευθερωθεί: μια μέρα σαν σήμερα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας, που οδηγούν προς την Σπάρτη, ενώ ο Παπαφλέσσας με τον Σταματελόπουλο περικλείουν την πόλη από την άλλη πλευρά, εξαναγκάζοντας τον αγά Αρναούτογλου να παραδοθεί (μαζί με τον τουρκικό οπλισμό) και να αφήσει την πόλη στον έλεγχο της Επανάστασης.
 
Πρόκειται για μια επιχείρηση, όπου το στοιχείο της παραπλάνησης ήταν καθοριστικό: όταν οι Φιλικοί της Σμύρνης απέστειλαν έξω από το λιμάνι του Αλμυρού στην Καλαμάτα ένα πλοίο γεμάτο πολεμοφόδια, ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς θα το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο, μαθαίνουν για την παρουσία του φορτίου οι Τούρκοι και για το γεγονός ότι ένοπλοι το μεταφέρουν. Ρωτώντας, λοιπόν, ο αγάς Αρναούτογλου σχετικά με το θέμα αυτό τους προκρίτους, πείθεται πως επρόκειτο για φορτίο λαδιού και πως οι χωρικοί το μεταφέρουν φέροντες οπλισμό, προκειμένου να μην πέσει σε χέρια ληστών. Έτσι έφτασε ασφαλώς το φορτίο στον προορισμό του, με τον αγά Αρναούτογλου να καταλαβαίνει τι συμβαίνει πολύ αργά.

1821, Ελλάδα

Ενώ τα παραπάνω συνέβαιναν στην Καλαμάτα που θα ανέπνεε και πάλι ελεύθερο αέρα, αντίστοιχες είναι και οι εξελίξεις στην Πάτρα. Οι επαναστάτες μπαίνουν στην πόλη (που γίνεται το πρώτο χρονικά σημαντικό αστικό κέντρο της χώρας, που θα αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό), με τους Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο και Ανδρέα Λόντο να υψώνουν επαναστατική σημαία, μια κόκκινη με ένα μαύρο σταυρό στη μέση. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, ο οποίος τοποθετείται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Σε αυτόν τον σταυρό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1930, Ελλάδα

Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές, διαμαρτυρόμενοι για την κακή διατροφή τους.

1933, Γερμανία

Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο Νταχάου της Βαυαρίας.

1935, ΗΠΑ

Σημαντική εξέλιξη πραγματοποιείται στον τομέα απόδοσης δικαιοσύνης, καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στην Αμερική ενώπιον δικαστηρίου το τεστ αίματος ως αποδεικτικό στοιχείο.

1982, Ελλάδα

Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1987, Ελλάδα

Αυτοκτονεί στο κελί του ο 75χρονος στρατιωτικός Οδυσσέας Αγγελής, πρόσωπο-κλειδί στη Χούντα των Συνταγματαρχών και συγκεκριμένα στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Επί ημερών επταετίας, ο Αγγελής ήταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και έλαβε τον τίτλο του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του σχεδίου φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος από τον Γ. Παπαδόπουλο, που οδήγησε στο «Σύνταγμα» του 1973 και στην υιοθέτηση της προεδρικής, αβασίλευτης δημοκρατίας (με τον Παπαδόπουλο ασφαλώς επικεφαλής) και στην πολιτική κυβέρνηση Μαρκεζίνη, που θα προετοίμαζε (θεωρητικά) εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1974. Ωστόσο, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα Ιωαννίδη ανέτρεψαν όλα τα παραπάνω.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in