ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

23.04.2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Student Blog EN
23.04.2020

1616, Αγγλία

Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο σημαντικότερος ίσως Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο επονομαζόμενος και ως Βάρδος ή Κύκνος του Έιβον δημιούργησε τον «Άμλετ», τον «Βασιλιά Λιρ», τον «Μάκβεθ» και άλλους ήρωες, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. 

Η πιο δημιουργική του περίοδος ήταν η 20ετής συνεργασία του με τον κυριότερο θίασο του Λονδίνου, τον Lord Chamberlain’s Men», που αργότερα μετονομάστηκε σε «King’s Men». Ο Σαίξπηρ είχε έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στον θίασο, ενώ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την οικονομική επιτυχία των παραστάσεων. Έτσι, απέκτησε σημαντική περιουσία, που του επέτρεψε να ξεπληρώσει τα χρέη του πατέρα του και να αγοράσει πολλά κτήματα στη γενέτειρά του, το Στράτφορντ, όπου έζησε ήρεμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

1821, Ελλάδα

Πραγματοποιείται η Μάχη της Αλαμάνας, που συνδέεται με την ηρωική προσπάθεια και τον μαρτυρικό θάνατο του Αθανάσιου Διάκου. Ο Διάκος, που είχε πρωτοστατήσει για τον ξεσηκωμό στη Ρούμελη, είχε πετύχει την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, της Θήβας και της Αταλάντης, αλλά όχι και της Λαμίας (τότε γνωστή ως Ζητούνι), που ήταν και το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Ο διοικητής της Πελοποννήσου, Χουρσίτ Πασάς, που βρισκόταν στην Ήπειρο, για να αντιμετωπίσει τον Αλή Πασά (που επεδίωκε να αυτονομηθεί από τον Σουλτάνο), δίνει εντολή στον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να καταστείλουν την επανάσταση στη Ρούμελη και να φτάσουν στην Πελοπόννησο, προκειμένου να άρουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Οι δύο Τούρκοι, επικεφαλής 8000 ανδρών, στρατοπεδεύουν στο Λιανοκλάδι, βάζοντας τον Αγώνα στη Ρούμελη σε κίνδυνο. Οι οπλαρχηγοί αποφασίζουν να διαμοιράσουν τη δύναμη 1500 ανδρών, που διαθέτουν, με σκοπό να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να φτάσουν στην Άμφισσα (τότε γνωστή ως Σάλωνα) και στη Λιβαδειά. Κατά συνέπεια, ο Πανουργιάς Πανουργιάς οχυρώνεται με 600 άνδρες στα υψώματα της Χαλκωμάτας, ο Γιάννης Δυοβουνιώτης οχυρώνεται στη χαράδρα του Γοργοποτάμου με 400 άνδρες, ενώ ο Διάκος με 500 άνδρες θα αντιμετώπιζε τον εχθρό στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού), πλησίον των Θερμοπυλών.

Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης υποχωρούν έναντι των υπέρτερη δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη και καλούν τον Διάκο, στον οποίο γρήγορα έπεσε το βάρος της ανάσχεσης των κύριων δυνάμεων των Τούρκων, να φύγει και να σωθεί. Εκείνος αρνείται και πολεμά μέχρις εσχάτων με 48 άνδρες. Τελικά, συλλαμβάνεται αιχμάλωτος, για να μεταφερθεί στη Λαμία. Εκεί, αποφασίζεται ο θάνατος δια ανασκολοπισμού. Ένα φρικτό τέλος για τον ήρωα της Επανάστασης, το οποίο πάντως ενίσχυσε τη θέληση των επαναστατών να συνεχίσουν τον Αγώνα. Παράλληλα, η αντίσταση του Διάκου ήταν χρήσιμη και σε τακτικό επίπεδο ευρύτερα, καθώς οι Τούρκοι καθυστέρησαν στην Αλαμάνα, δίνοντας τον χρόνο στον Οδυσσέα Ανδρούτσο να οργανώσει αντίσταση στο Χάνι της Γραβιάς.

1999, Γιουγκοσλαβία

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτήριο της σερβικής τηλεόρασης, αφήνοντας πίσω τους 16 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι εφημερίδες στην Ελλάδα κυκλοφορούν την επόμενη μέρα με μαύρη κορδέλα, ως ένδειξη πένθους, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που γιόρταζε τα 50 χρόνια του σε σύνοδο στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο κτήριο ως «νόμιμο στόχο».

2010, Ελλάδα

Ξεκινά η μνημονιακή περίοδος στη χώρα μας: ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελλόριζο, ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in