ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

26.04.2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Student Blog EN
26.04.2019

1822, Ελλάδα

Εφαρμόζεται ο πρώτος φορολογικός νόμος στην επαναστατημένη Ελλάδα, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1877, Ελλάδα

Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Ολυμπία τον Ερμή του Πραξιτέλη.

1986, Σοβιετική Ένωση

Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα συμβαίνει στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν». Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό άρχιζαν τις εργασίες για ένα πείραμα, το οποίο θα ήλεγχε τα συστήματα ασφαλείας. Έτσι, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας όμως τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.

Αλυσιδωτή αντίδραση προκλήθηκε στον τέταρτο αντιδραστήρα και διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους 1000 τόνων. Το ραδιενεργό υλικό σκορπίστηκε στον αέρα και μεταφέρθηκε γρήγορα στις γύρω περιοχές. Αρχικά, η σοβιετική κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει το συμβάν, ωστόσο η καταγραφή υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας από σουηδικούς σταθμούς παρατήρησης δύο ημέρες μετά, ανάγκασε τη Μόσχα να παραδεχθεί ότι έγινε ένα «μικρό ατύχημα».

Ραδιενεργά στοιχεία απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα κατά εκατομμύρια για 10 ημέρες, ποσότητα που αντιστοιχούσε σε 200 βόμβες σαν αυτή που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Η σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και έφτασε μέχρι το Βόρειο Πόλο. Αναφορικά με τις απώλειες, αυτές είναι χρονικά παρατεταμένες, σε πλήρη συνάρτηση με την καταστροφή της ατμόσφαιρας από τα ραδιενεργά υλικά. Υπολογίζεται, πάντως, πως πάνω από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού, έχασαν τη ζωή τους από το 1986 μέχρι σήμερα. 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες περιοχές, που φτάνουν τα 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή τη μισή έκταση της Ιταλίας.

Η εγκατάσταση έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, υπό το φόβο νέων εκρήξεων στους αντιδραστήρες του.     

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in