Η best seller συγγραφέας Λένα Μαντά, η Πηνελόπη Κουρτζή και η Κλαίρη Θεοδώρου μιλούν με τους σπουδαστές των Προγραμμάτων Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας του ANT1 MediaLab

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τρεις επιτυχημένες Ελληνίδες συγγραφείς είχαν οι σπουδαστές του ΑΝΤ1 MediaLab στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Πώς χτίζουμε χαρακτήρες στη σύγχρονη λογοτεχνία», την οποία διοργάνωσε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η Σχολή και συντόνισε η Κατερίνα Γκαγκάκη.

Η best seller συγγραφέας Λένα Μαντά, η Πηνελόπη Κουρτζή και η Κλαίρη Θεοδώρου αποκάλυψαν στους σπουδαστές της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας μικρά και μεγάλα μυστικά για το πώς διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των βιβλίων τους. Μίλησαν ακόμη για τα στοιχεία από τα οποία εμπνέονται και για εκείνα από τα οποία επηρεάζονται, αλλά και για το πώς δομούν ένα μυθιστόρημα.

Η Λένα Μαντά περιέγραψε το «χτίσιμο» ενός ήρωα ως μια πολύ εσωτερική διαδικασία, η οποία όμως τροφοδοτείται από εξωτερικά ερεθίσματα. «Κάθε τι που γράφω –είπε– είναι ένα ταξίδι μυαλού και ψυχής. Οι συγγραφείς ανασύρουν στοιχεία από το ‘πηγάδι’ της ψυχής τους. Ένα ‘πηγάδι’ που γεμίζει από μνήμες, εικόνες, ακούσματα, συναισθήματα, φωνές, ανθρώπους, αρώματα, τα οποία ανασύρεις την κατάλληλη στιγμή».

Για την Πηνελόπη Κουρτζή «το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια μεγάλη φαρέτρα από λέξεις, εικόνες, ερεθίσματα, ώστε τον ίδιο χαρακτήρα να τον ‘χτίσουμε’ έτσι που να μιλήσει σε πολλούς».

«Οι ήρωες κατοικοεδρεύουν μέσα σου» τόνισε και η Κλαίρη Θεοδώρου. Όπως είπε η ίδια, «συγγραφέας γεννιέσαι και μετά γίνεσαι», εξηγώντας πως «είναι προϋπόθεση να έχεις ένα καλό κείμενο, το οποίο όμως πρέπει στην πορεία να το εξελίξεις».

«Το συγγραφικό ταλέντο είναι ένα χάρισμα, αλλά δεν αρκεί» επισήμανε και η Λένα Μαντά, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων ένας συγγραφέας «πρέπει να έχει μεγάλη αυτοπειθαρχία και να μπορεί να οργανώνει τη σκέψη του» . Όσο για την επιτυχία, υπογράμμισε πως «είναι πάντα αποτέλεσμα αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς». Συμβούλευσε δε τους σπουδαστές να διαβάζουν πολύ και να εξελίσσουν συνεχώς το λεξιλόγιό τους.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης αναλύθηκαν πτυχές της σχέσης της λογοτεχνίας με τη δημοσιογραφία, αλλά και η σημασία του storytelling στην επικοινωνία του ψηφιακού 21ου αιώνα. Παράλληλα, οι σπουδαστές του ΑΝΤ1 MediaLab είχαν την ευκαιρία να θέσουν στις συγγραφείς τα δικά τους ερωτήματα.
 

Οι συγγραφείς Λένα Μαντά, Πηνελόπη Κουρτζή και Κλαίρη Θεοδώρου με τους σπουδαστές του ANT1 MediaLab και την καθηγήτριά τους Κατερίνα Γκαγκάκη

Τη συζήτηση συντόνισε η επικοινωνιολόγος και εισηγήτρια του ΑΝΤ1 MediaLab Κατερίνα Γκαγκάκη, που τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος του ‘χτισίματος’ ενός επαγγελματία και της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας».

Το ΑΝΤ1 MediaLab επενδύει σημαντικά στην πολύπλευρη κατάρτιση και την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών του, οι οποίοι στο πλαίσιο της φοίτησής τους στη Σχολή έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια από διακεκριμένους στο είδος τους επαγγελματίες.
 

 

Σχόλια (0)