Σεισμός… στο ANT1 MediaLab

Συνέντευξη στους σπουδαστές δημοσιογραφίας του ANT1 MediaLab παραχώρησε ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, κύριος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Οι ανερχόμενοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έναν διακεκριμένο σεισμολόγο σχετικά με το φαινόμενο του σεισμού, που δυστυχώς πρόκειται να τους απασχολήσει αρκετά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε στους σπουδαστές της Σχολής σημαντικές γνώσεις για την παγκόσμια σεισμικότητα, αλλά και ειδικότερα για το ελληνικό σεισμικό τόξο.  Ακόμη, τους εξήγησε την επιστημονική ορολογία της σεισμολογίας, που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι ως δημοσιογράφοι, κατά τη μετάδοση μιας είδησης. 

Οι σπουδαστές, μεταξύ άλλων, έμαθαν τις διαφορές μιας γενικής και μιας ειδικής πρόγνωσης και πώς ένας δημοσιογράφος πρέπει να παρουσιάσει καθεμία από αυτές στο κοινό. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν για το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, τον ψηφιακό πλέον τρόπο καταγραφής των σεισμών και είδαν την τυπική μορφή ενός σεισμογραφήματος.  
 

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ;

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα μέτρα προστασίας πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού, που πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης. Ο κ. Παπαδόπουλος συμβούλευσε για προληπτικούς λόγους:

  • Να μην υπάρχουν αντικείμενα επάνω από το κρεβάτι,
  • Να υπάρχει ένα γερό τραπέζι στο σπίτι,
  • Να έχουμε εντοπίσει ένα ασφαλές σημείο στο οικοδομικό τετράγωνο όπου διαμένουμε.

Σε περίπτωση σεισμού τόνισε τα εξής:

  • Δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, αλλά τις σκάλες!
  • Δεν στεκόμαστε δίπλα σε παράθυρα!
  • Τοποθετούμαστε κάτω ή δίπλα από ένα γερό τραπέζι!
  • Απομακρυνόμαστε από το κτήριο μόνο με το πέρας του σεισμού!

Πριν απομακρυνθούμε από το κτήριο, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας κλειδιά, κινητό τηλέφωνο και ένα μικρό ραδιοφωνάκι. Δεν αμελούμε να κλειδώσουμε την πόρτα του σπιτιού μας αφότου το εγκαταλείψουμε.
 

 

Σχόλια (0)