#REVIEW2018: Ηχοληψία & Παραγωγή Μουσικής

Μία άκρως παραγωγική και διδακτική χρονιά έφτασε στο τέλος της για τους σπουδαστές του τμήματος Ηχοληψίας & Παραγωγής Μουσικής

Οι ant1medialabbers εξασκήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες, αναλαμβάνοντας τη γενική επιμέλεια του ήχου για την εκπομπή «Νύχτα» στον Ρυθμό 949, την ηχογράφηση μουσικών και διαφόρων μουσικών συνόλων, και τη συμμετοχή με το web radio του ANT1 MediaLab σε festivals. 

Στο πλαίσιο της θεωρητικής τους κατάρτισης, οι ανερχόμενοι ηχολήπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικά masterclasses που διοργανώθηκαν για αυτούς από τη Σχολή, με εισηγητές επαγγελματίες του χώρου.

«Νύχτα» στον Ρυθμό 949

Ξεχωριστή αξία για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών έχει το project «Νύχτα» στον Ρυθμό 949. 

Το ANT1 MediaLab φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τη ραδιοφωνική εκπομπή «Νύχτα», που παρουσιάζει η Ράνια Κωστάκη και μεταδίδεται από τον Ρυθμό 949, και οι σπουδαστές, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του τμήματος Ηχοληψίας & Παραγωγής Μουσικής, κου Δημήτρη Δώδη, έχουν τη γενική επιμέλεια του ήχου που μεταδίδεται.  

Ιδιαίτερη σημασία για την απόδοση ενός άρτιου τεχνικά αποτελέσματος έχει η προετοιμασία του studio, την οποία ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι σπουδαστές. Ανάμεσα στις λοιπές αρμοδιότητές τους είναι η συνδεσμολογία των περιφερειακών μηχανημάτων, η τοποθέτηση μικροφώνων και ακουστικών στους καλεσμένους τραγουδιστές και στους μουσικούς, η σύνδεση των D.I. Boxes, καθώς φυσικά και η μίξη του ήχου.

Οι καλλιτέχνες με τους οποίους έχουν συνεργαστεί, μέχρι τώρα, οι σπουδαστές για την υλοποίηση του project είναι, με χρονολογική σειρά, οι:

Ηχογραφήσεις

Ιδιαίτερα σημαντική ενότητα στο κεφάλαιο της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών είναι οι ηχογραφήσεις που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής. 

Οι σπουδαστές, υπό την καθοδήγηση του κου Δ. Δώδη, ηχογραφούν καλλιτέχνες, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη και έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων επιτυγχάνει, σε κάθε περίπτωση, να φτάσει σε επαγγελματικά επίπεδα.   

Οι σπουδαστές ηχογράφησαν τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Easy 97,2, οι οποίοι βρέθηκαν στο studio της Σχολής για την ανάγκη της ηχογράφησης του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού “Do they know it's christmas”.

Τα μουσικά σύνολα που ηχογραφήθηκαν από τους  ανερχόμενους ηχολήπτες είναι:

Festivals 

Χάρις στους σπουδαστές Ηχοληψίας & Παραγωγής Μουσικής της Σχολής, η συμμετοχή του ANT1 Medialab στο Spoudase Festival 2018 έγινε ακόμη πιο ξεχωριστή! Οι σπουδαστές κατάφεραν να μεταφέρουν το ραδιόφωνο της Σχολής από τα studios, στον χώρο της Τεχνόπολης, κάτι που δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα, από τεχνικής απόψεως.

Με την πολύτιμη βοήθεια των σπουδαστών του τμήματος, το web radio του ANT1 MediaLab έδωσε ήχο και στο Startup Weekend Radio & Audio Innovation, από όπου εξέπεμπε ζωντανά για δύο ημέρες. 

Masterclasses

Ο κος Γιώργος Ρούσσος, τεχνικός προϊστάμενος του Easy 97,2 και του Ρυθμού 949, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής και μίλησε στους σπουδαστές του τμήματος για τη διαδικασία μέσω της οποίας φτάνει το σήμα από τον ραδιοφωνικό σταθμό στον ακροατή.  

Στις εγκαταστάσεις της Σχολής βρέθηκε ως εισηγητής και ο κος Βασίλειος Νικολόπουλος. Ως ηχολήπτης του Κωνσταντίνου Αργυρού και έχοντας συνδέσει το όνομά του με μεγάλα ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος, ο κος Β. Νικολόπουλος έδωσε στους σπουδαστές πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση της συνεργασίας με έναν δημοφιλή καλλιτέχνη.

Ένα ξεχωριστό masterclass διοργανώθηκε για τους σπουδαστές με εισηγητή τον κον Γιάννη Ξυδάκη, ηχολήπτη της Έλενας Παπαρίζου και παλαιό μαθητή του κου Δημήτρη Δώδη. Ο κος Γ. Ξυδάκης μετέφερε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρωσία (2014) και τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στην Ελλάδα (2006). 

Στο ANT1 MediaLab βρέθηκε και ο κος Χρήστος Παραπαγκίδης, ηχολήπτης του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος συμβούλευσε τους σπουδαστές να αποκτήσουν μουσικές γνώσεις και να επιμορφώνονται διαρκώς, προκειμένου να είναι σε θέση να βρίσκουν μουσικές λύσεις. Απρόσμενη ήταν η έκπληξη του εισηγητή, όταν αναγνώρισε στο πρόσωπο του κου Δ. Δώδη τον συγγραφέα του βιβλίου που έχει ως ευαγγέλιο καθ’ όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία. 

Εδώ αρχίζουν όλα!

Οι δραστηριότητες του ANT1 MediaLab και του τμήματος Ηχοληψίας & Παραγωγής Μουσικής συνεχίζονται και τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις «Νύχτες» στον Ρυθμό, με συμμετοχή-έκπληξη, αλλά και με την ετήσια συντήρηση του εξοπλισμού. Όπως πάντα, η έμφαση στην πρακτική εξάσκηση και στις τεχνικές δεξιότητες είναι δεδομένη για εμάς.

Σχόλια (0)