Ο Γύρος του Κόσμου

Ο Γυρος του Κοσμου

 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
 • Για παιδιά 9 έως 99 ετών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΑΣΚΟ ΝΤΕ ΓΚΑΜΑ», ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 12-14 ΕΤΩΝ

Το πρόγραμμα «Ο γύρος του κόσμου» έχει ως βασική στοχοθεσία τη γνωριμία των παιδιών με την έννοια της μελέτης των διαφορετικών χωρών του κόσμου μέσα από τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την οικονομία. Προσκαλούμε τα παιδιά, έστω και νοητά, να ταξιδέψουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα και τη συντονισμένη δράση, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και καλλιεργώντας τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες (soft skills).

Πληροφορίες μαθήματος

Τύπος μαθήματος:

Εργαστήριο / ΚΔΒΜ

Έναρξη μαθημάτων:

Νοέμβριος 2021

Διάρκεια:

10 ώρες

Αριθμός ενοτήτων:

5

Κατάσταση εγγραφών:

ΑΝΟΙΚΤΕΣ!

Είδος αναγνώρισης:

Βεβαίωση ολοκλήρωσης

Δίδακτρα & Εκπτώσεις
Εκδήλωση ενδιαφέροντος

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Στα ταξίδια μας με τις εικόνες, τους ήχους και τα κείμενα, θα συναντήσουμε τους «άλλους» που ζουν μακριά από εμάς. Μπαίνουμε στον κόσμο τους, μιλάμε σε μια άλλη γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε κοινές αξίες. Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της δραστηριότητας: οι μαθητές να αντιληφθούν και να μυηθούν στην ποικιλία των εμπειριών και των δυνατοτήτων.

Θα μελετήσουμε και θα αναδείξουμε τα Φυσικά Μνημεία και τα Εθνικά Οικολογικά Πάρκα του πλανήτη μας, όπως είναι το περιβάλλον της Ανταρκτικής, τους καταρράχτες Foz de Iguazu στη Βραζιλία, τον Αμαζόνιο, τις μοναδικές ομορφιές της Ισλανδίας και της Λαπωνίας, τα οικολογικά εθνικά πάρκα της Αφρικής, το Σερενγκέτι, τον Κρατήρα Νγκορογκόρο, τα πάρκα Bwindi και Virrunga στα οποία κατοικούν οι τελευταίοι 880 «Γορίλες των Βουνών». Φυσικά θα ανακαλύψουμε και πολλά οικιστικά μυστικά από πόλεις της Ευρώπης, που είναι η μεγάλη μας οικογένεια.

Τα μέλη του ομίλου θα πειραματιστούν με τα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών, θα κατανοήσουν τη διαφορετικότητα και θα προετοιμαστούν να είναι Πολίτες του Κόσμου μέσα στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία video μικρού μήκους, που τα παιδιά θα αφήσουν το αποτύπωμα και τις εμπειρίες των ταξιδιών τους. Η Anais Nin εξηγεί: «Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, βλέπουμε τα πράγματα όπως είμαστε», και είχε τόσο δίκιο. Ο καθένας μας προέρχεται από ένα διαφορετικό πλαίσιο εμπειριών, πεποιθήσεων, μία διαφορετική ανατροφή, εκπαίδευση και εν γένει μια πληθώρα διαφορετικών πολιτισμικών αναφορών. Με το να ερχόμαστε σε επαφή με νέες καταστάσεις και ανθρώπους, ακόμα και μέσα από ελεύθερα εκπαιδευτικά προγράμματα, σίγουρα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, κι αυτό λειτουργεί τροφοδοτικά στον κόσμο των παιδιών. Η διάθεση για αναζήτηση είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία, που μπορούμε και πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά και στους εφήβους.

Περιεχόμενο & Διδασκοντες

Στο εργαστήριο θα διδαχθούν οι θεματικές ενότητες: ΕΥΡΩΠΗ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΣΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα στηριχθεί σε 3 εκπαιδευτικά συστατικά:

 • Παρακίνηση: Εγγενής παρακίνηση, προσδοκίες αυτο-αποτελεσματικότητας, βούληση
 • Γνώση: Στρατηγικές μάθησης, εφαρμογής και μεταφοράς γνώσης, ανασκόπηση και τροποποίηση της μαθησιακής πορείας
 • Χρήση υπαρχόντων πόρων ως συστατικά δημιουργικότητας

Οι εκπαιδευτές έχουν μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ευρύ συγγραφικό έργο, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Καλέντη», που θα το μοιραστούν με τα παιδιά με πολυτροπικά μέσα (ακούω, γράφω, δημιουργώ με ήχο και εικόνα). Η Ηλιοπούλου Μελίνα συντονίζει τα εργαστήρια με πολυετή εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο ΙΕΚ ANT1 MediaLab.

 • Ηλιοπούλου Μελίνα, Κοινωνιολόγος - Συγγραφέας
 • Κουμαριανού Μαριάννα, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας
 • Φώτου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας
 • Γιώργος Κιούσης, Εκπαιδευτικός - Δημοσιογράφος
 • Μαρία Κιούση, Εκπαιδευτική ψυχολόγος
 • Ανδρικοπούλου Μαρία, Συγγραφέας
Κοινωνιολόγος - Εκπαιδευτικός

Η Μελίνα Ηλιοπούλου σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κατεύθυνση την κοινωνική ψυχολογία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of London και από το 1998 διδάσκει στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. 

Ηλιοπούλου Μελίνα

Κοινωνιολόγος - Εκπαιδευτικός

Η Μελίνα Ηλιοπούλου είναι γεννημένη στο Μπουρούντι της Κ. Αφρικής.

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κατεύθυνση την κοινωνική ψυχολογία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of London και από το 1998 διδάσκει στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. 

Έχει ειδικευτεί στον τομέα της ειδικής αγωγής και έχει εκδώσει εκπαιδευτικό λογισμικό με τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στο ενεργητικό της έχει μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.  Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια ενηλίκων και έχει υλοποιήσει πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Λάτρης των ταξιδιών, συνεργάζεται με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Manessis και πραγματοποιεί θεματικά ταξίδια. 

Ανήκει στην οικογένεια του ANT1 MediaLab από το 2017, διδάσκοντας τα αντικείμενα Κοινωνιολογία των Κοινωνικών Δικτύων και Τεχνικές Διαπραγμάτευσης, στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων.

Βρες μας στο χάρτη Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Μάθημα:

Στοιχεια επικοινωνιας

Επιστροφή στην αρχή