ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 11 Οκτωβρίου

787, Βιθυνία

Το ημερολόγιο δείχνει 11 Οκτωβρίου 787. Πραγματοποιείται στη Νίκαια (σημερινό Ιζνίκ της Τουρκίας) της Βιθυνίας η Δεύτερη Σύνοδος της Νίκαιας, η επονομαζόμενη 7η Οικουμενική Σύνοδος. Αποφασίζεται η αναστήλωση των εικόνων και καταδικάζεται η εικονομαχία. 

Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Δ’, εικονομάχος, απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 780, στον θρόνο ανήλθε ο δεκάχρονος γιος του, Κωνσταντίνος ΣΤ΄, επιτροπευόμενος από τη μητέρα του, Ειρήνη την Αθηναία. 
Η Ειρήνη, γνωστή για τα «εικονόφιλα» αισθήματά της, άρχισε να μεθοδεύει την αναστήλωση των εικόνων. Μετά τον θάνατο του πατριάρχη Παύλου, το 784, κάλεσε τους άρχοντες και τον λαό να εκλέξουν νέο πατριάρχη. Ο εκλεκτός της βασίλισσας αλλά και των υπολοίπων δεν ήταν άλλος από τον Ταράσιο, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει, αλλά τελικά δέχτηκε, με τον όρο της σύγκλησης Οικουμενικής Συνόδου, με σκοπό την επανένωση των εκκλησιών. 
Στις αρχές του 786, όταν άρχισαν να μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη όσοι επρόκειτο να έχουν συμμετοχή στη σύνοδο, οι εικονομάχοι επίσκοποι έψαχναν μέσω συναντήσεων τρόπο για να προκληθούν αναταραχές στην Πόλη. Ο Ταράσιος απαγόρευσε με ποινή αφορισμού τις συναθροίσεις αυτές.

Προτού η σύνοδος αρχίσει τις συνεδριάσεις της στο ναό των Αγίων Αποστόλων, ο εικονομαχικός στρατός περικύκλωσε την εκκλησία. Η Ειρήνη διέταξε τον Ταράσιο να λύσει τη συνεδρίαση. Οι εικονόφιλοι αποχώρησαν, ενώ οι εικονομάχοι επικύρωσαν εκ νέου τα πρακτικά της Συνόδου της Ιερείας.

Η Ειρήνη, αφού στρατολόγησε νέο στρατό από εικονόφιλους, σκηνοθέτησε εισβολή των Αράβων και διακήρυξε την ανάγκη εκστρατείας εναντίον τους παίρνοντας μαζί της τα τάγματα του εικονομαχικού στρατού, την ώρα που ο στρατός της έμπαινε στην Πόλη. Τα τάγματα των εικονομάχων διαλύθηκαν, αφού αφοπλίστηκαν μεθοδικά από την Ειρήνη. 

Οι εργασίες της νέας Συνόδου ορίστηκε να λάβουν χώρα στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787. Εκεί πια, διατυπώνεται το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό, ενώ στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση, καταδικάζοντας τη διαμάχη ανάμεσα σε εικονολάτρες και εικονομάχους.

1937, Αγγλία

Στις 11 Οκτωβρίου 1937, γεννιέται ο Σερ Ρόμπερτ “Μπόμπι” Τσάρλτον (Robert "Bobby" Charlton), ένας εκ των σπουδαιότερων Άγγλων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. 

Η προσφορά του στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 (ο ίδιος, εκείνη τη χρονιά, κατέκτησε το ατομικό βραβείο της Χρυσής Μπάλας), οδήγησε στο να ανακηρυχθεί ιππότης και να λάβει τον τίτλο του σερ το 1994.
 

Ο Τσάρλτον στο εξώφυλλο του περιοδικού "El Gráfico", στις 27 Ιουνίου 1962.
Ο Τσάρλτον στο εξώφυλλο του περιοδικού "El Gráfico", στις 27 Ιουνίου 1962.

Ως αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία αγωνίστηκε για 17 χρόνια, την οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1968, σκοράροντας δύο γκολ στον τελικό και καθιστώντας την, έτσι, την πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο. 

Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην εθνική Αγγλίας και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ είναι δεύτερος (πίσω από τον Ράιαν Γκιγκς) σε συμμετοχές με την Γιουνάιτεντ (758). Το 2011 ψηφίστηκε μέσω τις ιστοσελίδας και του περιοδικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ο τέταρτος καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών της ομάδας, πίσω από τους Ράιαν Γκιγκς (1ος), Ερίκ Καντονά (2ος) και Τζορτζ Μπεστ (3ος).

Εκτός από ποδοσφαιριστής, ο Μπόμπι Τσάρλτον έχει διατελέσει και σεναριογράφος της εικονογραφημένης σειράς Roy of the Rovers, τη δεκαετία του ‘60. Επιχείρησε να ασχοληθεί επίσης με την προπονητική, αλλά όχι για πολύ, αφού, όπως είπε, δεν του ταιριάζει και οι απόψεις του δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι επίσης μέλος επιτροπής αθλητικών βραβείων. 

1947, Ελλάδα

Στις 11 Οκτωβρίου του 1947 έρχεται στη ζωή ο Λουκάς Παπαδήμος. Οικονομολόγος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τραπεζίτης και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας (11 Νοεμβρίου 2011 - 16 Μαΐου 2012).

Ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης που προέκυψε από τη συνεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ. και το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. που επίσης συμμετείχε στο κοινοβούλιο.
 

Ο Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας από το βήμα της Βουλής ως Πρωθυπουργός.
Ο Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας από το βήμα της Βουλής ως Πρωθυπουργός.

Έχει διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002 και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 ως το 2010. 

Ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έπειτα από προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και στην Ευρωζώνη.

1961, Ο.Η.Ε.

Την 11η Οκτωβρίου του 1961, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

Ο όρος απαρτχάιντ (apartheid), προέρχεται από τη γλώσσα Αφρικάανς και τα ολλανδικά και σημαίνει διαχωρισμός. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάθε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού.

Πρόκειται για μία πολιτική των λευκών που εφαρμόστηκε επίσημα για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική από το Εθνικό Κόμμα το 1948, με στόχο να επιβάλλει τη διάκριση των ανθρώπων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991. Σκοπός του απαρτχάιντ ήταν να σταματήσουν οι γάμοι μεταξύ λευκών και μη λευκών, αφού ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας ήταν μιγάδες.

Τα φαινόμενα φυλετικού διαχωρισμού στη Νότιο Αφρική έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο της αποικιοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 1948, ο πληθυσμός της χώρας χωρίστηκε σε φυλετικές κατηγορίες και δημιουργήθηκαν ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες για την κάθε φυλή. Οι διακρίσεις αφορούσαν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, δημόσιες παροχές υπηρεσίες και αγαθά, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διασκέδαση.

Οι μη λευκοί έχασαν το δικαίωμα της πολιτικής εκπροσώπησης το 1970, ενώ οδηγήθηκαν σε απομονωμένες «νησίδες γης», τα ονομαζόμενα εθνικά κρατίδια «μπαντουστάν».  

Η εφαρμογή της πολιτικής του απαρτχάιντ αντιμετώπισε βίαιη αντίσταση στην επικράτεια της χώρας ενώ και πολλά κράτη του εξωτερικού επέβαλαν μακροχρόνιο εμπάργκο κατά της Νοτίου Αφρικής.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, η αντίσταση κατά του απαρτχάιντ εντείνεται, ενώ το 1990 αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τη λήξη του, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 1994 στις οποίες είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι εθνότητες και εξέλεξαν το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο με ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα. 

1990, Σουηδία

Ο Μεξικανός Οκτάβιο Πας, διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 11 Οκτωβρίου του 1990.

Ο Οκτάβιο Λοσάνο Πας (Οctavio Lozano Paz), όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού στις 31 Μαρτίου του 1914 όπου και απεβίωσε στις 19 Απριλίου 1998. 

Συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης, έχει βραβευθεί για το συνολικό του έργο με το βραβείο Θερβάντες (1981), το Διεθνές Βραβείο λογοτεχνίας Neustadt (1982) και το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1990).

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και από τους μεγαλύτερους ισπανόφωνους ποιητές όλων των εποχών. Μεταξύ των έργων του συμπεριλαμβάνονται ποιητικά θέματα, δοκίμια και μεταφράσεις.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Πάνος Αμοιρίδης, για το ANT1 MediaLab
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Wikipedia

Σχόλια (0)