Μελίνα Σιδηροπούλου
Μελίνα Σιδηροπούλου
Τι πρέπει να προσέχει ένας δημοσιογράφος στη διάρκεια μιας συνέντευξης

Πολλοί είναι οι παράγοντες από τους οποίους κρίνεται η επιτυχία μιας δημοσιογραφικής συνέντευξης. Η ώρα της συζήτησης, ωστόσο, με τον συνεντευξιαζόμενο είναι αναμφισβήτητα το πιο καθοριστικό και ταυτόχρονα το πιο ενδιαφέρον στάδιο της όλης διαδικασίας.

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο blog post «Πρακτικές συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη #1», η συνέντευξη χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια, αυτά της προετοιμασίας, της συζήτησης με τον συνεντευξιαζόμενο και της γραφής του σχετικού κειμένου.

Στο παρόν blog post θα δούμε μερικά tips για όσα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

- Φροντίζουμε να φτιάξουμε ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα από την αρχή. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά να μιλήσουμε σε φιλικό πλαίσιο με τον συνεντευξιαζόμενο για ένα θέμα που θα μπορούσε να μας συνδέει, όπως μια κοινή μας εμπειρία, ή για κάποια από τις δουλειές του, ώστε να «χτίσουμε» κλίμα εμπιστοσύνης και να κυλήσει καλύτερα η κουβέντα.

- Δεν ντρεπόμαστε και θυμόμαστε πάντα πως όσο διάσημος και αν είναι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας, σε αυτή την κουβέντα είμαστε ίσοι. Μιλάμε ως ίσος προς ίσο. Σε αυτό θα μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε πως πολλές φορές ο συνεντευξιαζόμενος έχει και εκείνος/η την ανάγκη να μοιραστεί εμπειρίες και σκέψεις του και να επικοινωνήσει.

- Είμαστε πάντα ευγενικοί, ακόμα και όταν διατυπώνουμε "σκληρές" ερωτήσεις.

- Παραμένουμε ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια της κουβέντας, είτε συμπαθήσουμε πάρα πολύ τον συνεντευξιαζόμενο είτε τον αντιπαθήσουμε είτε εκνευριστούμε με κάτι είτε αντιθέτως ενθουσιαστούμε παρά πολύ.

- Αν δεν απαντηθούν κάποια από τα ερωτήματά μας, είτε επειδή ο συνεντευξιαζόμενος παρασύρθηκε από τις σκέψεις του είτε επειδή αποφεύγει να μας απαντήσει για τους δικούς τους λόγους, εμείς επανερχόμαστε και τα διατυπώνουμε και πάλι.

- Κάτι πολύ σημαντικό: Όσο μεγάλη έρευνα κι αν έχουμε κάνει προκειμένου να φτιάξουμε το ερωτηματολόγιό μας, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι μας λέει ο συνεντευξιαζόμενος, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον που δεν απαντά σε κάποιο από τα δικά μας ερωτήματα ή ακόμα και να μας αποκαλύψει κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε ή δεν έχει ξαναπεί δημόσια ποτέ! Επομένως, προσέχουμε να μη διακόπτουμε, παρά μόνο αν πρέπει, και δεν μένουμε προσκολλημένοι στο ερωτηματολόγιό μας.

- Αν και σήμερα πολλοί προτιμούν λόγω έλλειψης χρόνου να γίνονται οι συνεντεύξεις μέσω email, εμείς θα πρέπει να προτείνουμε και να επιμένουμε να γίνονται από κοντά ή έστω τηλεφωνικά. Κι αυτό γιατί πολύ συχνά οι πιο σημαντικές απαντήσεις προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην χάσετε την ευκαιρία!

- Και μια πρακτική συμβουλή για το τέλος: Φροντίζουμε να έχουμε ελέγξει από πριν ότι λειτουργεί το τεχνικό μέσο με το οποίο μαγνητοφωνούμε τη συνέντευξη, ενώ παράλληλα έχουμε και ένα σημειωματάριο στο οποίο -αν μπορούμε και αν προλαβαίνουμε- σημειώνουμε πολύ συνοπτικά κάποιες σημαντικές απαντήσεις του, και στιγμές ή εντυπώσεις από αυτή την κουβέντα.

Και φυσικά…

Δεν αφαιρούμαστε ποτέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης!

→ Σε επόμενο blog post θα δώσουμε βασικές συμβουλές σχετικά με το πώς μορφοποιούμε και γράφουμε τη συνέντευξή μας!

→ Η Μελίνα Σιδηροπούλου είναι δημοσιογράφος και διδάσκει το μάθημα "Έντυπος Τύπος" στο Πρόγραμμα Σπουδών "Δημοσιογραφία" του ΑΝΤ1 MediaLab.

Σχόλια (0)