Μελίνα Σιδηροπούλου
Μελίνα Σιδηροπούλου
Είσαι γεννημένος δημοσιογράφος;

Είτε δουλεύεις μπροστά από τις κάμερες είτε πίσω από αυτές, είτε δουλεύεις στο ραδιόφωνο ή σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, η ουσία παραμένει η ίδια: είσαι δημοσιογράφος. Τι σημαίνει όμως αυτό; Και ποια χαρακτηριστικά πρέπει κανείς να συνδυάζει για να επιλέξει αυτή τη διαδρομή στη ζωή του; Συγκεντρώσαμε λοιπόν 10+1 χαρακτηριστικά και συνήθειες που πρέπει να έχεις για να γίνεις δημοσιογράφος!

Θα πρέπει λοιπόν:

1. Να είσαι περίεργος και να σου αρέσει να παρατηρείς τα πάντα γύρω σου! Τα πάντα! Και να αναρωτιέσαι αν όσα βλέπεις κατά τη διάρκεια της μέρας κυλούν κανονικά ή αν συμβαίνει κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο. Αν κάτι σου φαίνεται περίεργο ή έχει κάποια διάσταση που όλοι οι υπόλοιποι δεν βλέπουν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν, τότε σταματάς και αρχίζεις να ερευνάς.

2. Να σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στον κόσμο και να ενημερώνεσαι καθημερινά από έγκυρα ΜΜΕ.

3. Να είσαι φιλομαθής: αν κάποιος σου μιλήσει για έναν άνθρωπο, ένα έργο ή μια έννοια που δεν ξέρεις, δεν το αφήνεις να πέσει κάτω, δεν το ξεχνάς, αλλά πας κατευθείαν και ψάχνεις να δεις για ποιον ή για τι πράγμα μιλούσαν οι υπόλοιποι και γιατί ήταν σημαντικό.

4. Να έχεις βαθιά αγάπη για τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, να θέλεις να τους γνωρίσεις και να καταλάβεις πραγματικά τη δική τους πλευρά.

5. Να είσαι αμερόληπτος και να μαθαίνεις πάντα και τις δυο πλευρές μιας ιστορίας χωρίς προκαταλήψεις μέχρι να σχηματίσεις στο τέλος τη δική σου γνώμη. Τότε και μόνο τότε μπορείς να την εκφράζεις τη γνώμη σου, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρήματα.

6. Μιλώντας για προκαταλήψεις, πραγματικά δεν μπορείς να έχεις απολύτως καμία! Πρέπει να είσαι ο πιο ανοιχτόμυαλος άνθρωπος του κόσμου για να προσεγγίζεις κάθε φορά την αλήθεια.

7. Να είσαι εξαιρετικά ευαίσθητος στην αδικία και να έχεις την πρόθεση να συμπαρασταθείς με τον λόγο σου, τα κείμενα και τα ρεπορτάζ σου εκείνους που αδικούνται. Είσαι η δική τους φωνή και σε χρειάζονται για να γνωστοποιήσεις την ιστορία τους στον κόσμο.

8. Να είσαι θαρραλέος και να λες πάντα μέσα σου "θα τα καταφέρω, θα φτάσω στην αλήθεια πάση θυσία". Δεν θα πρέπει δηλαδή να αποκαρδιώνεσαι εύκολα ή να να σταματάς όταν βρίσκεις ένα εμπόδιο μπροστά σου, ούτε να αυτοαναχαιτίζεσαι βάζοντας με το νου σου εμπόδια που δεν ξέρεις καν αν θα συναντήσεις. Προχωράς, λύνεις προβλήματα και συνεχίζεις μέχρι να φτάσεις ως το τέλος.

9. Να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

10. Να είσαι ο πιο εργατικός άνθρωπος που γνωρίζεις. Όταν όλοι οι άλλοι θα φεύγουν από τον τόπο όπου έχει συμβεί κάτι ή μια εκδήλωση, θα πρέπει να είσαι ο τελευταίος που θα φεύγει, γιατί εκεί, προς το τέλος, τα τελευταία λεπτά, ίσως δεις μια λεπτομέρεια ή μιλήσεις με κάποιον που πια θα έχει χαλαρώσει και θα σου δώσει μια πληροφορία που όσοι έφυγαν νωρίς δεν έμαθαν ποτέ.

11. Να σε ενδιαφέρει να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο μέσα από τη δουλειά σου.

→  Η Μελίνα Σιδηροπούλου είναι δημοσιογράφος και διδάσκει το μάθημα "Έντυπος Τύπος" στο Πρόγραμμα Σπουδών "Δημοσιογραφία" του ΑΝΤ1 MediaLab.

Σχόλια (0)