CULTURELAB 15 Δεκεμβρίου Skylight Ο Φεγγίτης

Ο Φεγγίτης, το έργο του Sir David Hare, δημιουργεί στο θεατή το βασικό δίλημμα: μπορεί ο έρωτας να επικρατήσει; Μπορεί δυο άνθρωποι που αγαπιούνται και έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, να μείνουν μαζί, παρά τις διαφορές κοσμοθεωρίας και τα ιδεολογικά τους χάσματα, που σε μια επιδερμική ανάγνωση, μοιάζουν να μη γεφυρώνονται;

Το έργο του πολυβραβευμένου David Hare ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και μετάφραση της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Όσον αφορά την υπόθεση, αυτή έχει ως εξής: ο Τομ Σάρτζεντ (Δημήτρης Καταλειφός), ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, επισκέπτεται ένα χειμωνιάτικο βράδυ απρόσμενα το διαμέρισμα της Κίρα Χόλις (Λουκία Μιχαλοπούλου), τρία χρόνια μετά τον χωρισμό τους. 

Ο Τομ έχει στην ιδιοκτησία του χώρους εστίασης και λίγο καιρό πριν, έχασε τη σύζυγό του, γι’αυτό και επιθυμεί επανασύνδεση με την παλιά του σύντροφο. Η Κίρα, από την άλλη, εργάζεται πλέον ως δασκάλα σε ένα σχολείο της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του Λονδίνου και έχει αλλάξει πολύ. Αυτή η βραδιά αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους δυο χαρακτήρες: ο Τομ είναι πραγματιστής, ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων, ενώ η Κίρα είναι πλέον μια ιδεαλίστρια, η οποία βλέπει τον κόσμο πολύ διαφορετικά από τον πρώην σύντροφό της.

Μέσα από τις πολλές διαφορές τους, επιχειρούν και οι δυο να επανεξετάσουν, αν η φλόγα υπάρχει ακόμα, αν το πάθος μπορεί να αναζωπυρωθεί, παρά τις αλλαγές που πάντοτε υπάρχουν στη ζωή. Ο περίγυρος, εν προκειμένω ο γιος του Τομ, Έντουαρντ (Μιχάλης Πανάδης), το βλέπει καθαρά πως ο ένας λείπει πάρα πολύ από τη ζωή του άλλου και πως πρέπει να επανασυνδεθούν, κάτι που τονίζει στην Κίρα, όταν την επισκέπτεται. 

Ο Sir David Hare είναι ο συγγραφέας άνω των 30 θεατρικών έργων, ενώ έχει κερδίσει ένα βραβείο BAFTA και ήταν μεταξύ άλλων υποψήφιος για 2 Όσκαρ, για τα έργα του «Οι Ώρες» και «Σφραγισμένα Χείλη». Ο «Φεγγίτης» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Εθνικό Θέατρο πριν από 23 χρόνια, το 1995, ενώ, εν συνεχεία, παρουσιάστηκε στο West End και το Broadway. Τη σεζόν 1996-97, δε, το έργο παίχτηκε στο Θέατρο Εξαρχείων, σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουτέρη και με τον τίτλο «Γυάλινος Ουρανός».

Ο ξένος τύπος έχει αναφερθεί πολλάκις με πολύ θερμά λόγια, που αποτυπώνουν εύγλωττα την επιτυχία και τη δημοφιλία ενός πολυ-ανεβασμένου έργου. Ενδεικτικό το σχόλιο της Telegraph (αναδημοσίευση από άρθρο της Καθημερινής με ημερομηνία 9-2-2018 και τίτλο Ο «Φεγγίτης» (Skylight) του Sir David Hare, στο θέατρο Εμπορικόν): «Πραγματικά απίθανο! Επί δυο ώρες οι δυο χαρακτήρες τσακώνονται, αγαπιούνται, ανταλλάσσουν προσβολές και εξερευνούν τα βάθη των συναισθημάτων τους καθώς ψάχνουν μέσα στις στάχτες μιας ερωτικής σχέσης που κράτησε έξι χρόνια. Ένα έργο γραμμένο με μια συναισθηματική ειλικρίνεια που πληγώνει, με σπιρτάδα και οργή».
 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Σχόλια (0)