ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

20.04.2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2019: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ANT1 MediaLab
Κατηγορία: Students Blog
20.04.2020

1914, ΗΠΑ

Η Εθνοφρουρά του Κολοράντο άνοιξε πυρ εναντίον απεργών ανθρακωρύχων στο Λάντλοου, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας. Η Σφαγή του Λάντλοου, όπως έμεινε γνωστή, πρόκειται για μια από τις αγριότερες και πιο αιματηρές επιθέσεις της εργοδοσίας απέναντι στο εργατικό κίνημα στην Αμερική. Οι 12.000 ανθρακωρύχοι των ορυχείων CFI, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ροκφέλερ, κατήλθαν σε απεργία το φθινόπωρο του 1913, μετά το θάνατο ενός συνδικαλιστή, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και το πολύ χαμηλό μεροκάματο.

Η οικογένεια Ροκφέλερ περνά στην αντίδραση, απευθυνόμενη στο Πρακτορείο Ντετέκτιβ «Μπάλντουιν-Φελτς», για να τρομοκρατήσει τους απεργούς. Άλλωστε, το εν λόγω πρακτορείο φημιζόταν για αυτό το λόγο. Οπλισμένοι φρουροί, ελεύθεροι σκοπευτές, πράκτορες, μέχρι και ένα τεθωρακισμένο όχημα, όλα στη διάθεση της εργοδοσίας από το πρακτορείο ντετέκτιβ. Παρόλα αυτά, οι απεργοί δεν υποχωρούσαν. Έτσι, ο κυβερνήτης του Κολοράντο αποφασίζει να στείλει την Εθνοφρουρά, για να διαλύσει την απεργία και τις κατασκηνώσεις των εργατών στην πόλη Λάντλοου.

Επί τρεις μήνες, οι ανθρακωρύχοι έδειχναν πολύ μεγάλη αντοχή, με την πολιτειακή κυβέρνηση να μην μπορεί να συνεχίσει να καλύπτει το κόστος διατήρησης της Εθνοφρουράς, την οποία πλέον αναλαμβάνουν και επανδρώνουν οι Ροκφέλερ. Η αφορμή για την τελική λύση δίνεται, όταν ένας απεργοσπάστης βρίσκεται νεκρός κοντά στον καταυλισμό των απεργών. Η Εθνοφρουρά αποφασίζει να διαλύσει τους καταυλισμούς, επιλέγοντας την πόλη Λάντλοου. Το πρωί της 20ης Απριλίου, ξεκινά η επιχείρηση, ενώ η ελληνική κοινότητα γιόρταζε το Πάσχα. Ο Λούης Τίκας, συνδικαλιστής που ζήτησε εκεχειρία, εκτελείται ουσιαστικά εν ψυχρώ από τους στρατιώτες των Ροκφέλερ, οι οποίοι εισβάλουν στην κατασκήνωση και την καίνε ολοσχερώς. 17 ανθρακωρύχοι συνολικά σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Οι απεργοί αφοπλίζονται από τον ομοσπονδιακό στρατό, που απέστειλε ο Πρόεδρος Γουίλσον μετά από σχετικό αίτημα του κυβερνήτη του Κολοράντο, αναγκαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, χωρίς τα αιτήματά τους να γίνουν δεκτά. Αντίθετα, η εργοδοσία προέβη σε εκτεταμένες απολύσεις, αντικαθιστώντας τους απεργούς με μη συνδικαλισμένους εργάτες. 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθ’όλη τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, ηλικίας από 2,5 ως 45 ετών.

1941, Ελλάδα

Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού από τον υποστράτηγο Τσολάκογλου και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σπύρος Σερμπέτης-Παππάς, για το ANT1 MediaLab

Μοιραστείτε το άρθρο: fb tw in